
In de blogserie Meekijken in de werkplaats zullen we u met enige regelmaat meenemen in de werkzaamheden die wij aan Mercedes-Benz klassiekers uitvoeren. U krijgt van ons uitleg over het desbetreffende onderwerp en een mooie reportage over het verloop van de werkzaamheden en wat de belangrijke aandachtspunten bij het betreffende thema zijn. Op deze manier kunnen wij laten zien wat wij doen op een werkdag en leert u bij over uw Mercedes-Benz klassieker. In deze eerste blog behandelen we de vooras van de Mercedes-Benz W123, welke ook zeer vergelijkbaar is met de vooras van de W116 en W126.
De vooras van de W123
De vooras van de W123 was bij de introductie in 1976 een nieuwe, maar direct afgeleide ontwikkeling van de vooras van de eerder geïntroduceerde W116 S-Klasse. Alle componenten van de vooras zijn bij de W123 door middel van rubberen bussen direct aan de carrosserie gemonteerd. Dit komt de nauwkeurige wielgeleiding en daarmee de wegligging ten goede. De onderste gesmede draagarmen zijn een uitermate sterke en brede basis die met de achterzijde aan de carrosserie bevestigd zijn. De uit aluminium vervaardigde bovenste draagarmen worden net als bij de W116 in de lengterichting geleid door de stabilisatorstang, die zelf weer aan de carrosserie is bevestigd. Het resultaat van het door Mercedes-Benz bedachte systeem is een rolradius van 0 graden. Dit zorgt voor een progressief anti-duik-remeffect, wat voorkomt dat men tijdens een noodstop de controle over de auto verliest en garandeert zuiver sporen bij rechtuitrijden en remmen. Het systeem is zo ontworpen dat een uitstekende remstabiliteit wordt gegarandeerd en dat er door onverwachte krachten op het wiel geen stuurkrachten worden gecreëerd die door tegenstuur moeten worden gecorrigeerd. Denk bijvoorbeeld aan een klapband of remmen op slecht wegdek. De auto blijft perfect bestuurbaar en dit alles is volgens Mercedes-Benz een onderhoudsvrij systeem. Dat dit niet zo is, zal in dit artikel blijken.


Een onderhoudsvrije vooras?
Dat Mercedes-Benz de vooras in de brochure onderhoudsvrij noemt is een marketingspunt, maar gezien de toen verwachte levensduur van de auto’s geen gekke gedachte. De individuele componenten zijn zwaar uitgevoerd en van een zeer hoge kwaliteit. Het is dan ook zo dat er bij de meeste W123’s gedurende het periodieke onderhoud nog nooit iets aan de vooras gedaan is, behalve de standaard zaken zoals kogelhoezen, stuurstangen en remdelen. Het is echter niet zo dat de rubber bussen en kogels van de vooras niet slijten, dat doen ze wel degelijk. Na tussen de 40 en 50 jaar is het niet vreemd dat rubber componenten aan vervanging toe zijn. Het materiaal veroudert met de tijd en de ervaring leert dat de rubbers vaak slechter onder de auto vandaan komen, dan op het eerste gezicht met een visuele inspectie te zien is. Schokbrekers en veren verliezen kracht, waardoor de krachten die op de vooras worden uitgeoefend zich sneller zullen uiten als een zijwaartse kracht, omdat deze niet meer goed opgevangen worden. Zoals u uit de vorige alinea onthouden heeft, is de vooras verantwoordelijk voor nauwkeurige wielgeleiding. Dit betekent dat alle ruimte die op de scharnierpunten van de vooras zit, ook invloed op het stuurgedrag en de wegligging van de auto heeft. Een vooras die aan onderhoud toe is kan dan ook reeds bestaande stuurspeling versterken. Het is daarom van belang de staat van uw vooras eens zelf te inspecteren of te laten controleren door een Mercedes-Benz klassiekerspecialist.
De voorasrevisie
Bij de voorasrevisie wordt in de meeste gevallen de complete vooras van de auto gedemonteerd. De diverse delen worden vervangen door gestraalde en gepoedercoate delen in combinatie met nieuwe onderdelen. De onderste draagarm wordt voorzien van nieuwe rubbers. De bovenste draagarmen, fuseekogels, steungewrichten en stabilisatorstangrubbers worden vernieuwd, alsook schokbrekers en veren. In veel gevallen worden ook de stuurstangen, remsysteem en wiellagers vernieuwd. Al deze onderdelen inclusief de gepoedercoate delen zijn bij ons voorraadartikelen. In sommige gevallen zijn er onderdelen die recent al eens vernieuwd zijn, deze onderdelen zijn dan niet per se aan vervanging toe en kunnen hergebruikt worden. De grootste nauwkeurigheid wordt gelegd op originaliteit en wij passen dan ook dezelfde controlemarkeringen toe als in de fabriek werden gebruikt. Nadat de volledige vooras weer is gemonteerd wordt de auto volgens de officiële Mercedes-Benz-voorschriften uitgelijnd.
Het remsysteem
Het schijfremsysteem van een Mercedes-Benz W123, maar ook van vrijwel alle andere modellen, is een voor zijn tijd bijzonder krachtig en effectief systeem. Een vereiste is echter wel dat alles perfect functioneert. De ervaring leert dat menig W123-bezitter vaak niet doorheeft dat de vertraging slecht is en de auto vaak niet mooi trillingvrij en/of recht remt als het gevolg van versleten onderdelen. Op dit vlak is er bij menig auto een hoop te winnen. In veel gevallen zijn de auto’s nog uitgerust met de eerste remklauwen (en soms ook slangen!!) vanuit de fabriek. Zo ook bij de W123 die als voorbeeld gebruikt wordt voor dit artikel. Het remsysteem van de vooras was volledig versleten en aan vervanging toe. Hiervoor gebruiken wij originele ATE remdelen.
Conclusie
Na ruim 40 jaar is het niet gek dat de vooras van een automobiel toe zijn aan revisie, zo ook niet bij de W123. Een voorasrevisie zorgt ervoor dat uw W123 weer decennia vooruit kan en draagt in sommige gevallen ook wezenlijk bij aan het rijgenot en niet onbelangrijk, de rijveiligheid. Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem u dan contact met ons op.









